Pravilnik

Pravilnik

POLETNA REKREATIVNA TENIŠKA LIGA 2020


· KDO LAHKO IGRA

V rekreativno teniško ligo TK HOČE se lahko prijavijo vsi rekreativni teniški igralci.

· PRIJAVNINA

Prijavnina znaša 80 € na osebo in vključuje igranje v teniški ligi, stroške igrišč, T-shirt TK Hoče ter hrano na zaključnem pikniku po koncu lige.

· PRIČETEK LIGE IN PRIJAVE

Pričetek lige je 4.5.2020. V kolikor bo zaradi epidemije Korona virusa prišlo do zamika pričetka lige, bo vodstvo lige igralce o tem obveščalo sproti - glede na razvoj situacije.

Prijave sprejemamo do 15.04.2020. Prijavnina se mora poravnati do konca prijav pri zaposlenih v TK Hoče.

· NAGRADNI SKLAD

Natančen nagradni sklad bo določen, ko bo znano točno število igralcev, vsekakor pa bodo nagrad deležni prvouvrščeni trije igralci v vsaki jakostni skupini. Predviden nagradni sklad (ob polni zasedenosti lige = 56 igralcev) je:

· LIGA: 1. mesto 180 €*, 2. mesto 120 €* in 3. mesto 60 €*

· LIGA: 1. mesto: 120 €*, 2. mesto: 60 €* in 3. mesto 40€ *

* v obliki darilnih bonov sponzorja.

· KATEGORIJE

Liga bo razdeljena na dve jakostni skupini in sicer na skupino izkušenih rekreativcev in skupino manj izkušenih rekreativcev. V ligi lahko sodeluje največ 56 igralcev - po 28 v vsaki jakostni skupini. V tem primeru se v vsaki jakostni skupini formirata 2 skupini s po 14 igralci.

· SISTEM TEKMOVANJA

  • Skupinski del - prvo kolo v tednu 4.5.-10.5.2020

Igralci bodo predvidoma razvrščeni v skupine po 14 (odvisno od števila prijavljenih). Igra se po sistemu ROUND ROBIN (vsak z vsakim) na dva dobljena niza. Kadar je rezultat po dveh odigranih nizih neodločen 1:1, se v tretjem nizu igra tie break do 10.

  • Finalni del

Iz vsake jakostne skupine se prvih 8 igralcev (osmina finala) pomerijo med seboj po sistemu 1-8 in 2-7, 3-6, 4-5. V kolikor je v posamezni jakostni skupini več igralcev in sta formirani 2 skupini znotraj iste jakostne skupine, se prvih 8 med seboj pomeri v šestnajstini finala po sistemu A1/B8, A2/B7, A3/B6, A4/B5, A5/B4, A6/B3, A7/B2 in A8/B1. Igrajo na dva dobljena niza. Kadar je rezultat po dveh odigranih nizih neodločen 1:1, se v tretjem nizu igra tie break do 10.

  • Izpad v nižjo ligo in iz nižje lige ter napredovanje v višjo ligo

Zadnje uvrščena igralca iz skupine izkušenih rekreativcev izpadeta v skupino manj izkušenih rekreativcev. V obratni smeri 2 najboljša igralca skupine manj izkušenih rekreativcev napredujeta v skupino izkušenih rekreativcev v prihodnji sezoni.

Dva zadnjeuvrščena igralca v skupini manj izkušenih rekreativcev pa iz lige izpadeta. V primeru, da na vstop v to skupino čaka več igralcev (čakalna lista), dva izpadla igralca 1 leto ne moreta kandidirati za nastop v ligi manj izkušenih igralcev.

Igralci na čakalni listi za vstop v ligo vstopijo prvo sezono vselej v ligo manj izkušenih rekreativcev. V kolikor na čakalni listi za prihodnje leto ni igralcev, iz lige manj izkušenih rekreativnih igralcev ne izpade nihče.

· TOČKOVANJE

Vsaka zmaga prinaša 2 točki, poraz 0 točk.

· ŽOGICE

Uradna žogica poletne teniške lige TK Hoče je ­­­­­DUNLOP FORT. Domačin (igralec, ki je v žrebu napisan prvi) je dolžan priskrbeti žogice, ki jih dobi v bifeju TK Hoče po akcijski ceni.

· SOJENJE

Igralci si sodijo sami. V kolikor kateri od igralcev želi imeti sodnika na stolu, je to potrebno javiti organizatorju, ki bo poskrbel za sodnika.

·ŽREB, RAZPORED IGRANJA, TEKMOVALNA in DISCIPLINSKA PRAVILA

ŽREB IN RAZPORED IGRANJA

Organizator bo opravil žreb cca. 14 dni pred pričetkom lige. V kolikor bodo razmere to dopuščale, bo žreb narejen javno, sicer ga bodo naredilo vodstvo lige in TK Hoče brez prisotnosti igralcev. V tem primeru bo žreb posnet in dokumentiran. Žreb bo objavljen na spletni strani TK HOČE - v zavihku rekreativna teniška liga. Vse telefonske številke udeležencev (izključno za namene sodelovanja v ligi in na izrecno privolitev vseh sodelujočih v ligi) hrani TK Hoče.

Vsako kolo se mora odigrati v točno določen tednu (razpored bo objavljen na strani kluba). Nasprotnika se sama dogovorita za točen dan in uro igranja znotraj predpisanega tedna. Za kontaktiranje nasprotnika, rezervacijo termina in nakup uradnih žogic je vselej zadolžen domačin (igralec, čigar priimek je v posamezen kolu zapisan kot prvi).

TEKMOVALNA PRAVILA

Igra se na 2 dobljena niza. Kadar je rezultat po dveh odigranih nizih neodločen 1:1, se v tretjem nizu igra tie break do 10.

Igra se izključno na igriščih TK Hoče.

Čas za segrevanje je omejen na 5 minut. Kadar igralca na igrišče nastopita npr. ob 12h, morata z igro pričeti najkasneje ob 12:05.

Kadar posamezna tekma traja dlje kot je prost termin igrišča, je nadaljevanje tekme potrebno odigrati v roku enega tedna od prvotnega termina.

V primeru odsotnosti katerega izmed igralcev, se igralca dogovorita za nadomestni termin. Zmagovalec dvoboja mora v roku 24 ur po tekmi javiti rezultat vodji teniške lige.

Igralci lahko odigrajo kakšno kolo tudi v naprej - to je zaželeno zlasti pred nastopom letnega dopusta oz. druge odsotnosti posameznega igralca.

Predaja tekme, razen, kadar gre za poškodbo igralca ni dovoljena.

Premor za poškodbo lahko znaša največ 14 dni. Kadar se igralec tako poškoduje, da lige v tekočem letu sploh več ne bo mogel igrati, je postopek odvisen od kola, v katerem poškodovan igralec izstopa iz lige:

  • poškodba in izstop poškodovanega igralca do vključno 4. kola lige: poškodovanega igralca lahko zamenja nov igralec - vendar mora vse dvoboje odigrati od začetka. Prične torej z 0 točkami in s prvim kolom. V kolikor za poškodovanega igralca ni nadomestnega igralca, se vsi dvoboji ter tako vse točke poškodovanega igralca in njegovih nasprotnikov brišejo.
  • Poškodba in izstop poškodovanega igralca od vključno 5. kola lige naprej: vsi dvoboji ter tako vse točke poškodovanega igralca in njegovih nasprotnikov se brišejo. Namesto poškodovanega igralca ne more vstopiti v ligo nihče drug.

DISCIPLINSKA PRAVILA

V kolikor igralec odpove igranje brez razloga se nasprotniku avtomatsko dodelita dve točki za zmago.

V primeru, da posamezen igralec ni odigral vsaj 80% vseh dvobojev je iz lige diskvalificiran.

Diskvalifikacijo pa si igralec lahko prisluži tudi z neprimernim in nespoštljivim obnašanjem do soigralcev in z neupoštevanjem pravil lige. Ocena je vselej prepuščena vodstvu lige, ki pa mora igralcu pred diskvalifikacijo najprej izreči opomin in ga opozoriti na njegove napake. Če se le-te nadaljujejo, sledi diskvalifikacija.

Igralec, ki na dogovorjen termin zamudi več kot 10 min., prične tekmo z zaostankom 3:0 v prvem nizu.

Nameščanje rezultatov - nameren poraz se sankcionira z diskvalifikacijo iz lige.

·VODSTVO POLETNE TENIŠKE LIGE

Vodja teniške lige

KOSER Sašo-041 623 592

Pomočnik vodje teniške lige

GEISER Boštjan-070 502 425

Vodstvo teniške lige si pridržuje pravico do prilagoditve pravil in igralnega sistema v primeru nenačrtovanih situacij ali okoliščin, večjega ali manjšega števila udeležencev ipd. Vodstvo lige prav tako odloča o morebitnih diskvalifikacijah igralcev iz lige in posreduje ter presoja v primeru spornih situacij.